MULTIPLE CHOICE QUESTIONS OF GYMNOSPERMS



—————————-




—————————-

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS OF GYMNOSPERMS

1.  Which of the followings is correct for vascular bundle of
gymnosperms?

(a) Stele           (b) Exarch        (c) Collateral (d) Conjoint

2.  Secondary growth occurs by the activity of:

(a) Phloem       (c) Xylem        (c) Cambium (d) Bark

3.  Which of the followings is absent in the xylem of gymnosperms?

(a) Trachieds (b) Parenchyma (c) Fibers         (d) Vessels

4.  Bark is produced by the activity of:

(a) Phloem       (c) Xylem        (c) Cambium (d) Phellogen

5.  Generative cell represents the reduced:

(a) Antheridium(b) Archegonium(c) Oogonium (c) Antherozoids

6.  The unutilized prothalial cell becomes:

(a) Endosperm (b) Archegonium(c) Oogonium (c) Antherozoids

7.  Adventitious root system is found in:

(a) Pteridophytes(b) Gymnosperm (c) Bryophyte(d) All

8.  Endosperm in gymnosperm is:

(a) Haploid      (b) Diploid         (c) Triploid rd) None

9.  Endosperm in Angiosperms is:

(a) Haploid      (b) Diploid         (c) Triploid   (d) None

10.  Ovule is absent in:

(a) Pteridophytes(b) Gymnosperm (c) Angiosperm (d) All

11.  Egg is present in:

(a) Ovule         (b) Venter           (c) Neck       (d) None



—————————-




—————————-

12.  Which of the following is called living fossil?

(a) Ephedra      (b) Pinus          (c) Cycas        (d) Ginko

13.  The outer most layer of the sporogenous tissue forms the

(a) Tapetum     (b) Spores        (c) Neck         (d) Wall

14.  Megasporangium is:

(a) Pollen sac (b) Ovule           (c) Seed          (d) Venter

Answers

1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (a)

9. (c)    10. (a) 11. (b) 12. (c) 13. (a) 14. (b) 15. (a)

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *